
[ad_1]
بعد از سه سال درگیری
ریاض / دوحه (dpa) – استقبال شدید و حرکات دوستی: بیش از سه سال پس از محاصره قطر ، عربستان سعودی و بقیه کشورهای همسایه خلیج فارس رسما با توافق به بحران جدی خود پایان دادند.
در جلسه شورای همکاری خلیج فارس (GCC) در شهر بیابانی الولا در شمال غربی عربستان سعودی ، شرکت کنندگان روز سه شنبه در مورد مرحله جدید همکاری صحبت کردند – همچنین با توجه به تهدید ایران در منطقه. تحریم قطر را منزوی کرد و آن را به ترکیه نزدیک کرد.
امیر تمر بن حمد آل ثانی قطر و محمد بن سلمان ولیعهد ولیعهد ، عملاً حاکم عربستان سعودی ، الولا را در آغوش گرفتند که پس از سالها برای اولین بار دیدار کردند. وارث تاج و تخت که ریاست جلسه شورا را بر عهده داشت ، نسبت به “تهدیدهای برنامه های هسته ای و موشک های بالستیک رژیم ایران” هشدار داد. وی همچنین از “پروژه های خرابکارانه و مخرب” تهران و متحدانش صحبت کرد. پس از جلسه ، وارث تاج و تخت شخصاً امیر را از طریق الولا راند. این منطقه به خاطر مکان های باستانی خود از جمله مکان های میراث جهانی یونسکو مشهور است.
در تاریخ 5 ژوئن 2017 ، عربستان سعودی ، بحرین و امارات متحده عربی (امارات) مرزهای خود را با قطر که در شبه جزیره واقع شده بسته و محاصره کردند. مصر نیز از آن پیروی کرد. این کشورها قطر را به حمایت از تروریسم و داشتن روابط بسیار نزدیک با ایران شیعه متهم کرده بودند. امارت این ادعاها را رد کرده بود. این یکی از بدترین بحران ها از زمان تأسیس شورای همکاری خلیج فارس در سال 1981 بود. کویت و ایالات متحده میانجیگری اختلافات شدند.
بهترین نمایندگان از چهار کشور دیگر شورای همکاری خلیج فارس – بحرین ، عمان ، کویت و امارات متحده عربی – نیز این توافق نامه را امضا کردند. در ابتدا جزئیات دقیق توافق نامه مشخص نبود. مصر به نمایندگی از وزیر امور خارجه سامی شکری در العولا از گشودن فضای هوایی به قطر خبر داد. ترافیک هوایی ، زمینی و آبی مرزی از قطر به عربستان سعودی روز دوشنبه افتتاح شد.
گفته می شود که امارت فوق العاده ثروتمند سالانه بیش از 100 میلیون دلار حق پرواز بیش از 100 میلیون دلار به ایران پرداخت می کند. هواپیماهای قطر ایرویز مجبور بودند در پروازهای شمال و غرب دور عربستان را دور بزنند که منجر به مشکلاتی برای مسافران و واردات کالا می شود. به دلیل کمبودها ، قطر از ایران و ترکیه نیز مواد غذایی وارد کرده است. در سال 2022 ، قطر میزبان جام جهانی است و امیدوار است که میلیون ها بازدید کننده از سراسر جهان داشته باشد.
به گفته کارشناسان ، تغییر دولت آینده در ایالات متحده یک عامل تعیین کننده در آشتی است. عربستان سعودی و متحدانش ترس از خروج ایالات متحده از منطقه را تحت رهبری جو بایدن رئیس جمهور منتخب دارند ، درست مانند آنچه در زمان باراک اوباما انجام داد. دانمارک تافر ، مدیر مجمع بین المللی خلیج فارس در واشنگتن می گوید ، بنابراین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای امنیت خود بیشتر به خود و شرکای خود در منطقه وابسته هستند. این امر در مورد ایران ، بزرگترین رقیب عربستان نیز صدق می کند.
پورتال خبری Axios گزارش داد ، دولت دونالد ترامپ ، رئیس جمهور مستعفی ایالات متحده ، طی هفته های اخیر فشارها بر ریاض و دوحه را افزایش داده است. آشتی ژستی برای ترامپ است که روابط خوبی با عربستان سعودی دارد و می تواند توافقنامه را به عنوان یک موفقیت در سیاست خارجی ثبت کند. در این نشست در العولا جارد کوشنر ، مشاور و داماد ترامپ نیز حضور داشت.
ایالات متحده یکی از مهمترین پایگاههای هوایی خود را در قطر نگهداری می کند که بیش از 10 هزار نیرو در آن زندگی می کنند. براساس بنیاد میراث محافظه کار ، در مجموع 25000 سرباز دیگر ایالات متحده در کویت ، بحرین و امارات مستقر هستند. ایالات متحده از قطر حملاتی را در عراق ، سوریه و افغانستان انجام داده است.
خوان کول ، متخصص گلف از دانشگاه میشیگان ، می نویسد ، سلمان پادشاه عربستان می خواست تیم بایدن را قبل از روی کار آمدن در 20 ژانویه “آرام” کند. پایان محاصره ابزاری نسبتاً “بدون درد” است. بایدن از ایجاد محدودیت شدیدتر و توقف فروش سلاح به ریاض خبر داد. عربستان سعودی به دلیل سوابق حقوق بشر ، جنگ در یمن و ترور روزنامه نگار جمال هاشوقی ، که منتقد دولت بود ، مورد انتقاد بین المللی قرار گرفت.
بحران خلیج فارس بعید است با این توافق پایان یابد. ریاض و ابوظبی در حمایت از قطر از سازمانهای اسلامی مانند اخوان المسلمین خاردار بوده و هستند. کانال خبری الجزیره با حمایت مالی قطر ، که به گفته اسلام گرایان ، فضای بسیار زیادی را فراهم می کند ، به کار خود ادامه خواهد داد. پیش از این ، کشورهای محاصره کننده ، از جمله موارد دیگر ، خواستار بستن کانال در دوحه و برقراری روابط کمتر با تهران بودند.
© dpa-infocom ، dpa: 210105-99-900028 / 6

عکس عظیمی از امیر کویت ، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی ، یک آسمان خراش را تزئین می کند. بیش از سه سال پس از محاصره قطر ، عربستان سعودی و متحدانش در حال حل و فصل اختلافات خود با امارت هستند. عکس: کامران جبرئلی / AP / dpa
© کامران جبرائیلی (dpa)
[ad_2]
No Comments